Fulltextové vyhledávání

Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > 6 věcí, na které byste se měli zeptat, když vybíráte podlahu

6 věcí, na které byste se měli zeptat, když vybíráte podlahu



Vybíráte podlahu a už máte svého favorita? Položte prodávajícímu následujících 6 otázek. Díky tomu získáte jistotu, že vám podlahovina, kterou jste si zvolili, bude opravdu ve všech směrech vyhovovat.

1. Jak se udržuje?

Ještě, než zaplatíte, musíte mít jasno v tom, jakou péči podlaha vyžaduje. Takže pokud jste se např. na první pohled zamilovali do dřevěné podlahy s olejovaným povrchem, měl by vás prodávající upozornit také na to, že její údržba je finančně a časově náročná. Jestliže vám to vadí, zapátrejte raději mezi lakovanými podlahami nebo podlahami s umělým povrchem, jako je třeba vinyl, které žádnou zvláštní péči nevyžadují.

2. Je odolná?

V tomto bodě by s vámi měl odborník probrat, jak vaše rodina žije: máte malé dítě, které se doma prohání na odrážedle? Máte psa nebo kočku? Rádi pořádáte večírky? Tyto věci jsou pro správný výběr podlahy důležité, protože se podle nich (a mnoha dalších) vybírá stupeň zátěže. Praktické je, že výrobci často nabízejí stejný dekor ve více zátěžových třídách. Díky tomu nemusíte mezi odolností a designem dělat kompromisy.

3. Izoluje hluk?

Další tip pro ty, co řeší, jak vybrat podlahu, se týká kročejového hluku – podlaha zkrátka nesmí rušit vás ani vaše sousedy. Málokdo přitom ví, že tady není ani tak důležitý typ podlahy, jako způsob její pokládky. Celoplošně přilepená podlaha má v tomto směru mnohem lepší vlastnosti než ta, která je jen volně položená. Některé typy podlahových krytin se ale z různých důvodů nelepí a pod ty je potřeba dát ještě podložku pro útlum kročejového hluku. Zvuky eliminuje a cenu podlahy příliš nenavýší.

4. Je pocitově teplá?

Tahle otázka je důležitá, pokud doma rádi chodíte bosí nebo vybíráte podlahu do dětského pokoje. Když necháme stranou koberec, nejvíce hřejivý pocit nabízí dřevěná podlaha a nejhůře je na tom pochopitelně dlažba. Například vinylové a laminátové podlahy jsou někde uprostřed.

5. Hodí se na podlahové topení?

Až se budete s obchodníkem bavit o tom, jakou vybrat podlahu, nezapomeňte mu říct, zda plánujete podlahové topení. Pokud ano, je potřeba znát i jeho typ, tedy jestli bude s teplovodním systémem nebo elektrické. V zásadě platí, že většina podlah se na podlahové topení položit dá, je ale potřeba se ujistit, že zvolený povrch bude kompatibilní právě s vaším typem topení. Podlah, které si s podlahovým topením nerozumí vůbec, není mnoho. Zbystřit byste měli u některých dřevin, jako např. buk nebo javor, které by teplo mohlo deformovat.

6. Jak dlouho trvá pokládka?

Pokud na podlahu spěcháte, vyhněte se povrchům, které jsou složené z menších dílů, např. různé mozaiky, parkety atd. Zvláště klasické parkety jsou asi časově nejnáročnější, protože se musí ještě obrousit, vytmelit a povrchově upravit. Pokládka 20 m2 parket se speciálním barveným povrchem může i s technologickými pauzami zabrat 8 až 12 dnů. Oproti tomu pokládka 20 m2 vinylu, PVC v rolích nebo laminátové podlahy zabere 2 až 5 dnů včetně případného vyrovnání podkladu.


Komentáře


  • 9. 1. 2020 14:44
    jonáš
    Podlaha

    Výběr podlahy není radno podceňovat. Přeci jen se jedná o velkou investici a asi nikdo ji nechce za rok předělávat. Bylo by to nejen finančně náročné, ale i dost pracné. My jsme si na doporučení mých rodičů koupili plovoucí podlahu od https://www.abparket.cz/ . Naši ji mají a jsou s ní spokojení a nám také vyhovuje.


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.
ikona chat
zavřít

Zeptejte se nás